Червена калина – Viburnum opulus




Author bilkiadmin    Category Билки     Tags написано преди 4421 дни  Category Прегледано 13 565 пъти
Червена калина - Viburnum opulus

На английски: Viburnum

На немски: Schneeball

На френски: Viorne

На руски: Калина

Синоними: офика, снежник, тутунига, тутуним, болеж, белоснежна топка, гримиж, гирмиж, кертоп, мекишовина, диво грозде, самодивско дърво

Разпространение: Червената калина се среща по скалисти места, край влажни и сенчести широколистни гори и храсталаци на умерения пояс на Северното полукълбо, Южна Америка и Югоизточна Азия при надморска височина до 2400 м. Червената калина може да вирее във всякаква почва, дори и в песъчлива, глинеста или варовита и издържа на прекомерна сянка, суша или влага. Тя се отглежда  и като декоративно растение в градини и паркове.

Описание: Червената калина е многогодишен силно разклонен храст или ниско дръвче, достигащо на височина до 1,5-4  м. Клонките на  калината са два вида – вегетативни и цветоносни, с червенокафяви голи пъпки. Кората на старите стъбла и клони на калината е напукана, а на младите стебла е сивокафява, гладка, с червеникав оттенък. Листата на червената калина имат добре развити голи дръжки. Листата са срещуположни, едри, длановидно нарязани, 3-5 -делни, отгоре зелени и голи, а отдолу синкаво-зелени, покрити с власинки и достигащи на дължина до 10 см. Цветовете на червената калина са събрани по много във връхни, плоски сенниковидни съцветия. Външните цветове са по-големи, стерилни, а средните цветове в съцветието са фуниевидни, двуполови. Чашката е петделна, с 5 венчелистчета, многобройни тичинки и долен плодник. Плодовете на червената калина са костилкови, овални, лъскави, светлочервени, сочни, със силно горчив вкус, голями колкото грахово зърно. Обикновено имат  3 семена. Узряват през септември-октомври и се задържат дълго време след окапване на листата.

Цъфти през май – юни.

Употреба: Използва се кората на стеблото, кората на корена и плодовете на червената калина.

Кората на стеблото на червената калина се събира през ранна пролет в началото на сокодвижението или късно през есента, след узряване на плодовете. Корите се сушат на сянка или в сушилня при температура, не по-висока от 400С. Изсушената кора  е с кафеникаво-сива или зелено-сива, с малки червеникави петна, слаб характерен мирис и горчиво-стипчив вкус.

Плодовете на червената калина се берат се при пълното им узряване. Презрелите и осланени плодове стават по-сочни и горчивината им намалява. Плодовете се сушат  сенчесто и проветриво място, като клонките се завързват на китки

Съдържание на елементи:

Корите на червената калина съдържат смоли, дъбилни вещества, органични киселини, танини, гликозиди, естери, витамини В1, С, Р, провитамин А, пектин, кумарини, мазнини, фитостероли, тежко масло, минерали и др.

Действие:

- пикочогонно

- противовъзпалително

- съдосвиващо

- засилва сърдечната дейност

- кръвоспиращо при различни кръвотечения, при маточни кръвоизливи, болезнена менструация

- при чернодробни и жлъчни заболявания

- при хемороиди

- понижава кръвното налягане

- при авитаминоза

- при белодробни заболявания с кашлица

- при болки и спазми на стомаха и червата

- за промиване на рани , при изгаряния

- за намаляване на възпалението при артрит

- при диабет и затлъстяване

Странични ефекти:

Да се приема по лекарско предписание и под лекарски надзор

Плодовете на червената калина да не се консумират при бъбречни заболявания и подагра

Да не се консумира, ако сте алергични към аспирин.

Приложение:

-         отвара от сухи кори – 1 ч.л. изсушена кора се вари 5 мин. в 300 мл вода, прецежда се и се пие по 1 каф.ч. 3 пъти дневно преди храна.

-         отвара от сухи плодове – 1 с.л. изсушени плодове се вари 10 мин. в 400 мл вода, оставя се да престои 10 мин., прецежда се и се пие по 1 вин.ч. 3 пъти дневно преди храна.

-         запарка от сухи кори – 1 ч. л. изсушена и стрита кора се залива с 250 мл. вряла вода, оставя се да престои 15 мин., прецежда се и се изпива на глътки.

-          запарка от сухи плодове – 2 с.л. изсушени плодове се заливат с 2 ч.ч. вряла вода, оставят се да  предстоят 2 ч., прецежда се и се пие по 1 каф.ч. 3 пъти дневно.

-         спиртен извлек – 100 г. прясно набрани плодове се изсипват в съд и се заливат с 500 мл. спирт, оставят се на слънце, след 2 седмици се прецежда и се използва при акне.

Сподели в мрежата
  • Print
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

Постави коментар

*

Последни коментари

    commenter
  • Радка Великова:
    Здравейте, трябват ми 100 г. семена от звездан. От една професионална ...
  • commenter
  • Stanley:
    Thank you very much for the detailed information, it helped me a lot. ...
  • commenter
  • Кретени сте:
    Хората търсят билки против болести а вие скапани идиоти им пробутвате ...
  • commenter
  • Албена:
    Здравейте!!Моля кажете дали и как мога да си намеря Билка или растение...

Популярни билки

Търсене

Снимки на билки

Random image: Къпина листа - Rubus fruticosus L.

Къпина листа - Rubus fruticosus L.

Тагове