Котешка стъпка – Clinopodium Vulgare L




Author bilkiadmin    Category Билки     Tags написано преди 4528 дни  Category Прегледано 40 976 пъти
Котешка стъпка - Clinopodium Vulgare L

На английски:  Wild basil

На немски: Gemeine Wirbeldost

На френски: Grand basilic sauvage, Clinopode

На руски: Пахучка обыкновенная

Синоними: черновръхче, див босилек, брадавично цвете

Разпространение: Котешката стъпка расте в  храсталаци и гори в цяла България при надморска височина до 2000 м. Значителни находища има особено в полите на Стара планина, Средна гора и Родопите.

Описание: Котешката стъпка е едногодишно тревисто растение, достигащо на височина15-60 см. Стеблото е маслено-зелено, възходящо, рядко олистено, просто или разклонено и покрито с къси меки сребристи власинки.Листата на котешката стъпка приличат на чемширените, само че са по-големи. Те са срещуположни, с дръжка около 1 cm, овални, закръглени на върха и към основата, назъбени , достигащи на дължина 2-6 см и на широчина  1-3 см. Листата са покрити с къси меки сребристи власинки. Цветът на билката представлява наредени в кръг килийки, които приличат на отпечатък от котешка стъпка.  Цветовете са лилаво-червени до виолетови, приседнали, събрани в 1-4 плътни многоцветни прешлени в пазвите на връхните листа. Цветните дръжки достигат дължина 2-3 мм. Чашката е тръбеста с дължина 8-10 мм, двуустна. Венчето е двуустно с дължина 12-22 мм като горната устна е плоска, врязана, а долната – триделна. Има 4 тичинките, скрити под горната устна.

Цъфти юни-септември.

Употреба: Билката е по-силна, когато не се вари. Билката се бере по време на цъфтежа – юни до октомври. Отрязват се стръковете с дължина 20-25 см, се правят на китки по 20-50 бр. и се сушат на сянка в проветриви помещения. Съхраняват се в сухи помещения. Преди употреба билката се нарязва на ситно, счуква се в хаванче или се смила в кафемелачка.

Съдържание на елементи: Съдържа флавоноиди, тритерпени, витамин С, фенолни и  дикарбоксилни киселини, флуор и др. неизучени още вещества.

Действие:

-          при възпаление на простатата

-          при гинекологични заболявания

-          при миома на матката

-          при мастопатия на млечната жлеза

-          при бъбречнокаменна болест

-          изчиства артериалните плаки и смущения в кръвоносната система

-          при високо кръвно налягане

-          стимулира регенеративните процеси на човешкия организъм

-          има подтискащ ефект върху определени туморни клетки

-          при гастрит

-          при кожни заболявания, бемки, брадавици, екземи, пърхут, кокоши тръни, мазоли

-          при нощно напикаване у деца

-          при лечение на паркинсон

-          при диабет

Странични ефекти:

Да не се употребява при прединфарктно състояние, клапни процеси на сърцето, от бременни, кърмачки и деца под 8 години.

Да се приема по лекарско предписание и под лекарски надзор

Приложение:

-          отвара – 1 с.л. от билката се залива с 500 мл студена вода, оставя се да  престои 2 ч. Пие се 3 пъти дневно 15 мин. преди храна по 150 гр.

-          запарка – 1 с.л. от билката се залива с 400 мл вряла вода, оставя се да престои похлупена 30 мин. и  се пие на 3 пъти преди храна. Това е доза за 1 ден.

-          лапи

-         водна настойка – 1 с.л. се слагат в 250 мл вряла вода, вари се 5-6 мин.,  оставя се да престои 30 минути, като съдът се похлупва. Взима се по 2-3 с.л. 4 пъти дневно.

Сподели в мрежата
  • Print
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

5 коментара + отговори

  • commenter

    Здравейте,
    бих искал да ви попитам относно тази билка котешка стъпка-понеже на приложението и пише бенки.Как лекува бенки и как точно се употребява тази билка свързана с тях например да намалее големината и или да изчезне.Просто не мога да разбера в какъв смисъл е записано “бенки”.

    Благодаря ви.Ще очаквам скоро да ми отговорите на запитването.

    • commenter

      Материалите в сайта са само за справка, те могат да Ви дадат насока за използване на билките за лечение. Във всеки конкретен случай е необходимо да се посъветвате с фитотерапевт, защото билките имат различно действие при различните заболявания, а също така и при отделните пациенти. А когато става дума за бенки – направо е наложително.

  • commenter

    И аз съм чувала, че лекува бенки!

  • commenter

    добре де как ще направите чай без да се свари някаква билка? :)
    аз от малък си пия различни видове чайчета, защото кафе не обичам, а билките са си полезни:) пия чая без захар! препоръчвам ви и вие така да го пиете, а тази билка котешката стъпка си има сладост, след като се свари и абсолютно не ви е необходима захар, която си е кажи-речи вредна:)
    препоръчвам ви да си ВАРИТЕ тази билка, а не да я слагате в студена вода и да чакате часове:) аз я приготвям така: слагам си съда на котлона с ~400-450ml студена вода и вече като водата се загрее, но не да кипи, то слагам 1-2 супени лъжички от билката или билките и захлупвам с няк’ъв похлупак съда, и така още няколко минутки леко да си заври…те си пускат цвета и като поистине малко си пия чая:) какво ми философствате толкова за приготвянето на един чай:) сякаш не сте варили чай:) може да си пийкате преди ядене, защото по принцип след ядене е тъпо да си надувате стомаха с много течност:) малко може:) но си пийте тези ~500ml когато ви кефне през целия ден…

    • commenter

      Пия го за простатата и прочистване на черния дроб.Рецепта на моя билкар – 5 супени лъжици в 1 литър вари се 3 минути .Истиване прецеждане и по 100 м.л./100гр. три пъти на ден на гладно в продължение поне на три месеца.После може месец почивка и повторете още веднъж.Може да се комбинира и с билката ВЪРБИНКА едно към едно.

Постави коментар

*

Последни коментари

    commenter
  • Радка Великова:
    Здравейте, трябват ми 100 г. семена от звездан. От една професионална ...
  • commenter
  • Stanley:
    Thank you very much for the detailed information, it helped me a lot. ...
  • commenter
  • Кретени сте:
    Хората търсят билки против болести а вие скапани идиоти им пробутвате ...
  • commenter
  • Албена:
    Здравейте!!Моля кажете дали и как мога да си намеря Билка или растение...

Популярни билки

Търсене

Снимки на билки

Random image: Копър -  Anethum graveolens - стебло

Копър - Anethum graveolens - стебло

Тагове