Мащерка дива – Thymus serpyllum




Author bilkiadmin    Category Билки     Tags написано преди 4581 дни  Category Прегледано 15 507 пъти
Мащерка дива - Thymus serpyllum

На англиийски: Thyme

Hа немски: Thymian

На френски: Thym, serpolet

На руски: Тимьян

Синоними: бабина душица, овчарски босилек,  мащерика, пчелна билка, воленика, майчина душица, махра, шапово биле, шеркъ, овчарска мерудия, ябълкиня, яребичина мащерика, бяла мащерка, воленица, дива чубрица, иринкина душица, матерка, матор, овчарска чубрица, риганика

Разпространение: Родина на мащерката е западното Средиземноморие, Източна и Южна Италия. Среща се в цяла Европа, Северна Америка и Азия. Най-широко са разпространени в предпланинските и средновисоките части на планините до 2000 м надморска височина. Расте по сухи, скалисти и каменистите места с южно изложение, в храсталаци и пасища и по-рядко в ливадите.

Описание: Мащерката е многогодишнио тревисто растение със силен аромат, растящо на сбити или рехави туфи, с височина до 10-40 см. Корените са дървенисти. Стъблото е тънко, четириръбесто, силно разклонено, пълзящо или полегнало, с възходящи цветоносни клонки високи до 20 см. Листата са вечнозелени, подредени в срещуположни двойки на къси дръжки или приседнали, с овална форма, ненарязани с дължина 4-20 мм, с точковидни жлези. Цветовете са събрани в сбити или рехави сьцветия по върховете на клонките. Венчето е бяло, розово или виолетово, с 4 тичинки, с дължина 4-10 мм, двуустно, като долната устна дълбоко триделна. Плодът сух, разпадащ се на 4 едносеменни орехчета. Билката цъфти юни-септември.Мащерката  е медоносно растение.

Употреба: Използва се надземната част на растението, която се бере през периода на цъфтежа, като най-лековита е набраната на слънце мащерка. Суши се на сянка в проветриви помещения или в сушилня при температура до 35°С. Изсушената билка притежава приятна характерна миризма и стипчив вкус.

Съдържание на елементи: Изсушената дрога съдържа етерично масло, дъбилни и горчиви вещества, тимол, танини, флавонови гликозиди, лутеолин, минерални соли, смола , витамин С, пигменти и др.

Действие:

-          антисептично

-          противовъзпалително

-          отхрачващо при катар на горните дихателни пътища при хроничен бронхит, бронхиална астма

-          спазмолитично при стомашни и чревни  заболявания – язва, колит, хроничен гастрит, колики, диария

-          болкоуспокояващо

-          ефикасно действие при грип

-          при заболявания на ставите, мускулите и периферните нервни стволове

-          влияе при безсъние, ниско кръвно и кожни заболявания

-          срещу патогенни гъбички, тении

-          стимулира оздравителния процес при гнойни рани

-          при проблемна, мазна кожа и акне.

Приложение:

-           чай от мащерка – 1ч.л. сушена билка се залива с 200 мл. вряла вода и се запарва 5-10 мин.

-           запарка от мащерка при проблеми с изпотяването на ръцете и краката – 2 с.л. от изсушената билка се залива с 1 литър вряла вода и се оставя да престои една нощ, след което се прецежда. Краката и ръцете се потапят многократно в течността

-           запарка от мащерка – 1 с.л. от изсушената билка сезалива с 250 мл вряща вода и се вари захлупено 5 мин. Когато изстине се прецежда. Пие се преди храна по 1 винена чаша 3 пъти дневно.

-           масло от мащерка – Набраните на обедното слънце съцветия се насипват  в бутилка. Заливат се със студено пресован зехтин, който трябва да е два пръста над съцветията. Бутилката се оставя да престои 14 дни на слънце.

-          тинктурат от мащерка – Набраните на обедното слънце съцветия се насипват  в бутилка до гърлото. Заливат се с 40о плодова ракия и се оставят 14 дни на слънце.

Сподели в мрежата
  • Print
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

Постави коментар

*

Последни коментари

    commenter
  • Радка Великова:
    Здравейте, трябват ми 100 г. семена от звездан. От една професионална ...
  • commenter
  • Stanley:
    Thank you very much for the detailed information, it helped me a lot. ...
  • commenter
  • Кретени сте:
    Хората търсят билки против болести а вие скапани идиоти им пробутвате ...
  • commenter
  • Албена:
    Здравейте!!Моля кажете дали и как мога да си намеря Билка или растение...

Популярни билки

Търсене

Снимки на билки

Random image: Лечебно великденче  - Veronica officinalis L.-цвят

Лечебно великденче - Veronica officinalis L.-цвят

Тагове