Лайка – Matricaria chamomilla
Author bilkiadmin    Category Билки     Tags написано преди 4664 дни  Category Прегледано 10 840 пъти

На английски: Wilde chamomil, matricary, German

Hа немски: Echte Kamille

На френски: Camomille ordinaire, Matricaire camomille, Matricaire officinale

На руски: Ромашка ободранная, Pомашка аптечная, Pомашка лекарственная

 Синоними:  лайкучка, белиоч, болиочи, белиочица, подрумче, подрумиче, друмиче, полска лайка, житна лайка, лечебна лайка,  майчина билка, магьосническа тревичка, омамила, камомила,  боливач, върти поп, кумич, попадия, черенска лайка, геренска лайка, пирелик, риман, рамон, енево цвете, роман,  папачка, бяла рада,  бели очи, бяла кукулайка, лай-лайкучица, кукумич, енево пиленце, кучка, папатка.

Разпространение: Расте по ливадите, поляните, пасища,  в запустели, в буренясали места край пътища и населени места. Разпространена е в Европа, Северна Америка и Азия до 1000 м надморска височина. Смятана е за „лекар на растенията”, тъй като предпазва растенията от болести и вредители. Расте на всякаква почва. Издържа на студ и презимува успешно.  Расте особено буйно след богати на сняг зими и дъждовни пролети. За нормалното си развитие тя изисква средно-дневни температури 20-30оС.

Описание: Едногодишно тревисто растение с изправено, силно разклонено в горната си част, голо, ребристо-набраздено, кухо стъбло и светлокафяв тънък вретеновиден влакнест корен. На височина достига 15-60 см, с приятен аромат и вкус на ябълка. Листата са й са ситно оформени, като на магданоз,  последователни, приседнали, двойно- и тройно-перести, нишковидни, седящи, пълзащи, силно разсечени на тесни дялове, богато разклонени и покрити с реснички. Цветовете са събрани в съцветие кошничка.  разположени на  дълги дръжки, излизащи от пазвите на листата по върховете на многобройните стъблени разклонения, наподобяващи маргаритка – бели листенца около жълта главичка.. Състоят се от 12-18 околовръстни, бели, езичести, дълги 8—14 мм женски цветчета и вътрешни, тръбести, жълти, двуполови цветчета с 5 зъбчета. Обвивката на кошничките е от керемидо-образно наредени, яйцевидни, с широк ципест ръб, жълтеникавозелени листчета. Съцветното легло е голо, изпъкнало, с малки ямички и кухо – по това лайката се различава от други близки видове. В току-що разцъфналите кошнички то е полусферично, а към края на цъфтенето се удължава до конусовидно Плодът е продълговата дребна, кафявозелена семка с 5 тънки ребра от вътрешната страна, без хвърчилка.

Цъфти от май-август

Употреба: Главичките на цветчетата се събират от май до август по време цъфтежа. Берат се ръчно или със специални гребени, когато езичетата на периферните бели цветчета са в хоризонтално положение. Откъсват се целите цветни кошнички заедно с дръжка не по-дълга от 3 см. Подреждат се на тънък пласт в плитки кошници или рамки за сушене на билки. Билката се бере обедно време, в слънчеви дни. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 35ºС. Изсушените кошнички имат бели периферни листчета и зелени дръжка и обвивка. Получената дрога се съхранява на сенчесто, сухо и проветриво място и е с приятна миризма и има слабо горчив вкус.

Съдържание на елементи: Дрогата съдържа етерично масло с различен цвят в зависимост от биологичния вид и местообитаването му, кумарини, флаваноиди, слизести и горчиви вещества, никотинова киселина, салицилова киселина, глицериди на олеиновата, палмитиновата, стеариновата и линоловата киселина, каротин, витамин В и С, полизахариди, парафин, мастни киселини и др.

Действие:

-          противовъзпалително

-          кръвоспиращо

-          болкоуспокояващо

-          стимулира отделянето на стомашен сок и подобрява апетита

-          ускорява сърдечния ритъм

-          при възпаление и камъни в бъбреците и пикочния мехур

-          заболявания на храносмилателния път – гастрит, колит, колики и газове в стомаха

-          при главоболие , нервна възбудимост

-          за промивки при възпаление на очите, матката и при хемороиди

-          рани в устата

-          за гаргара при болно гърло, зъбобол

-          противоалергично действие (при астма)

-          подобрява обмяната на веществата

-          при трудно зарастващи рани, мокри екземи, отоци – компрес

-          при лош дъх на устата, при гъбични възпаления на лигавицата на устната кухина

Странични ефекти:

Да се употребява с повишено внимание под лекарски контрол

Не се препоръчва на бременни

Може да предизвика алергични реакции и други странични ефекти

Може да предизвика сънливост, а в големи дози предизвиква повръщане

Може да увеличи риска от кървене и да повиши кръвното налягане

Да не се употребява от асматици

 Приложение:

-          чай с леко горчив вкус

-          парна баня на лицето – сварете 1-2 с.л. от изсушената билка в 1 л вода. Докато отварата е още гореща, наведете лицето си над нея и покрийте главата си с хавлиена кърпа. Да се стои така десетина минути.

-          компреси

-          запарка – 1 с.л. от изсушената билка се залива с 200 мл. вряла вода. Оставя се да престои 1 час. Прецежда се и се приема наведнъж. Допускат се 3 ч.ч. дневно, като всяка доза се приготвя преди консумация.

-          студен извлек. – 10 ч.л. от изсушената билка се заливат с 2 ч.ч. студена вода. Оставя се да престои в продължение на 8 часа и тогава се използва

 

Сподели в мрежата
 • Print
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks

Постави коментар

*

Последни коментари

  commenter
 • Ameliaziskice1:
  Здравейте, какво ще кажете да споделим малко сладки лакомства в леглот...
 • commenter
 • Радка Великова:
  Здравейте, трябват ми 100 г. семена от звездан. От една професионална ...
 • commenter
 • Stanley:
  Thank you very much for the detailed information, it helped me a lot. ...
 • commenter
 • Кретени сте:
  Хората търсят билки против болести а вие скапани идиоти им пробутвате ...

Популярни билки

Търсене

Снимки на билки

Random image: Обикновена паламида - Cirsium arvense - корен

Обикновена паламида - Cirsium arvense - корен

Тагове