Лавандула – Lavandula vera DC
Author bilkiadmin    Category Билки     Tags написано преди 4653 дни  Category Прегледано 6 416 пъти
Лавандула - Lavandula vera DC

Разпространение: Родината на лавандулата е Средиземноморието. Среща се в Южна Европа, Северна Африка, Великобритания, САЩ и Австралия при надморска височина до 1000 м и температура до -30оС. Вирее на слънчеви веста, с песъчлива почва и нормална влажност.

Описание: Лавандулата е ароматичен, многогодишен, вечнозелен, силно разклонен храст с височина 30-80 см. Долните стебла се вдървеняват и са силно разклонени с многобройни възходящи или изправени клонки.  Надземната част на лавандулата е туфа с полусферична форма с диаметър около 60 см. Лавандулата има силно развита коренова система. Основният корен е вретеновиден с дължина до 40 см. Страничните разклонения достигат дължина до 3-4 м. И се разклоняват до около 140 см.

Цветоносните стъбла са четириръбести, едногодишни, с дължина 20–40 см,  гъсто облистени в основата, с дълго безлистно междувъзлие, на върха на което се намира класовидно съцветие с дребни цветове. Листата са сребристи, сивозелени, срещуположни приседнали, с дължина 2-6 см и ширина 2-6 мм, целокрайни, с подвити ръбове. Нови листа се формират два пъти годишно – през пролетта и есента, поради което лавандулата е вечно зелена. Цветовете са двуполови, бели, бледорозови, виолетови, синьовиолетови, събрани по 6-15 в лъжливи прешлени и образуващи класовидни съцветия. Чашката им е тръбеста, окосмена, 5-делна, оцветена в синьо. Венчето е 2-устно, с горна 2-делна и долна 3-делна устна , 4 тичинки и един 4-гнезден горен плодник. Плодът е едносеменна кутийка, със сухо, гладко и овално орехче с черна лъскава обвивка.

Цъфти юли-август. Лавандулата е медоносно растение.
Употреба: Използват се цветовете (пресни или сушени) на лавандулата и полученото от тях етерично масло. Цветовете на лавандулата се събират в тихо, сухо и слънчево време, когато са цъфнали около ¾  от цветовете. Събраните цветове се сушат на сянка или в сушилня при температура до 35°С. Изсушените цветове са със син цвят, приятна миризма и горчив вкус. Съхранява се на сухо и проветриво място. За получаване на лавандулово масло лавандуловият цвят се преработва чрез парна дестилация. Лавандуловото масло има жълто-зелен цвят и когато е добре съхранено, има силен, наситен аромат, който почти не се отличава от аромата на цветовете.

Съдържание на елементи: Лавандуловото етерично масло съдържа: линалилацетат, линалол, гераниол, борнеол, цинеол, пинен, камфор, кумарин, танини, сапонини, гликозиди, захари, антоциани, органични киселини, минерални соли, дъбилни вещества, горчиви вещества и др.
Действие:

-          при мигрена, невралгия, простуда

-          при лечение на бронхит и бронхиална астма

-          при неврастения, депресия, парализи, сърдечна невроза, подтиска стреса

-          при стомашни болки, гастрит, газове

-          при ревматизъм

-          пикочогонно

-          против безсъние

-          при проблемна кожа, акне, херпес

-          при косопад

-          при зачервявания и отоци

-          при изгаряния

-          при ужилване/ухапване от насекоми

-          като подправка

-          в козметиката

-          инсектицидно действие – за борба с дрешния молец

Странични ефекти:

Избягвайте лавандуловото масло в първите месеци на бременността.
Да се употребява по лекарско предписание и под лекарски контрол

Приложение:

- запарка – 1 с.л. от билката се залива с 400 мл вряла вода, оставя се да кисне 1 ч., прецежда се и се пие 15 мин.преди храна по 1 вин.ч. 4 пъти дневно.

Сподели в мрежата
 • Print
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks

Постави коментар

*

Последни коментари

  commenter
 • Ameliaziskice1:
  Здравейте, какво ще кажете да споделим малко сладки лакомства в леглот...
 • commenter
 • Радка Великова:
  Здравейте, трябват ми 100 г. семена от звездан. От една професионална ...
 • commenter
 • Stanley:
  Thank you very much for the detailed information, it helped me a lot. ...
 • commenter
 • Кретени сте:
  Хората търсят билки против болести а вие скапани идиоти им пробутвате ...

Популярни билки

Търсене

Снимки на билки

Random image: Горска ягода - Fragaria vesca

Горска ягода - Fragaria vesca

Тагове