Глухарче – Taraxacum officinale
Author bilkiadmin    Category Билки     Tags написано преди 4625 дни  Category Прегледано 9 955 пъти
Глухарче - Taraxacum officinale

На английски: Common dandelion

На немски: Wiesen Lowenzahn

На френски: Dent de Lion

На руски: Одуванчик лекарственньй

Синоними: жълтурче, жълтиче, радика, капикос, глушина, маслениче, баба марта, борец, мартениче, опади коса, бърдоква, глушило, глушка, глушниче, горец, жълта млечка, жлъчка, келавче, келяк, коинско цвете, конско цвете, конско ребро, магапешка млечка, отровачка, павунка, обикновена радика, свинок, ушолка

Разпространение: Глухарчето е разпространено в целия свят като може да се срещне до 2600 м надморска височина. Среща се по ливади, тревисти и песъчливи места, край пътищата, по необработени и изоставени места, в паркове и градини.

Описание: Глухарчето е многогодишно тревисто растение с млечен сок. Растението има просто, късо коренище, което преминава в месест вертикален вретеновиден корен, с дължина 20-60 см. От коренището се развива надземна част, състояща се от приосновна розетка от листа и късо, цилиндрично, кухо, голо, безлистно стъбло,с височина до 30 см, на върха, на което се намира едро съцветие. Листата глухарчето са разположени при основата на стъблото, голи или слабо влакнести,  дълбоко вълновидно нарязани, с едри заострени дялове, насочени към дръжката.  Цветовете на глухарчето са яркожълти езичести, събрани в кошничка на удължена под съцветието паяжинесто влакнеста дръжка. Цветната кошничка е единична, с обвивка от три реда линейно ланцетни зелени листчета, като външните листчета са завити надолу. Нощем и при лошо време кошничките на глухарчето се затварят. Плодът на глухарчето е кафяв, дребен, елипсовиден, с разширена долна част, достигащ на дължина 3-4 мм, на върха с разперена хвърчилка от дълги бели власинки.

Цъфти от март до ноември.

Употреба: Използват корените и стъблото заедно с листата.

Корените могат да се събират през пролетта преди започване развитието на растенията или през есента когато листата започнант да увяхват. За предпочитане е да се събират през есента, тъй като са по-богати на полезни за организма вещества. Събраните корени се почистват от пръстта, изрязват се надземните части, тънките коренчета и края на корена. Корените се сушат на сянка или в сушилня при температура 40оС, докато при счупването им не престане да се отделя млечен сок. На цвят са кафяви и имат слабо горчив вкус, без мирис. Листата и стеблото на глухарчето се събират малко преди или по време на цъфтежа и се сушат  на сянка или в сушилня при температура 40оС. Горчивият вкус на листата е предизвикан от вещества, на които се дължи лечебния им ефект, така че не трябва да прибягва към отстраняване на горчивината.

Съдържание на елементи: Изсушените корени на глухарчето съдържат тараксацин, церилов алкохол, каучук, инулин, холин, манит, дъбилни и слузни вещества, смолисти вещества, сапонини, органични киселини, тритерпени, стерини, мазнини, органични киселини и гликозиди, белтъчни вещества, танини, захари,  калиеви соли. Свежите листа и цветове на глухарчето съдържат лутеин, тараксантин, провитамин А, витамините С и В2.

Действие:

-          при чернодробни възпаления, жълтеница

-          при заболявания на жлъчния мехур, жлъчни камъни

-          стимулира обмяната на веществата

-          подобрява храносмилането

-          противоглистно средство

-          при непълно усвояване на мазнините

-          при анемия

-          при кожни заболявания

-          при авитаминоза на витамин С

-          при депресия

-          намалява количеството на холестерола в кръвта

-          при хемороиди

-          при леки форми на захарен диабет

-          диуретично

-          при бяло течение

-          при ревматични болки

-          за промивки при възпаление на очите

-          при подагра

-          при ухапвания от змия

Странични ефекти:

Да се използва билка, която не е пръскана с химикали.

Да не се използва от хора с камъни в жлъчката

Възможна поява на алергични обриви

Да се ползва по лекарско предписание и под лекарски контрол

Приложение:

-          пресни листа – листата се измиват, заливат се с хладка подсолена вода и се оставят да престоят 30 мин. Да се изпълнява не повече от 2 мес.

-          запарка -  2 ч.л. сухи ситно нарязани сухи корени се заливат с 200 мл вряла вода, оставят се да престоят  30 мин., прецежда се и се приема наведнъж цялото количество течност вечер преди лягане.

-          отвара - 1 с.л. ситно нарязани сухи корени се вари в 500 мл вода в продължение на 10 мин., прецежда се и се пие 4 пъти дневно по 100 мл.

-          извлек -  2 ч.л. ситно нарязани сухи корени се заливат с 250 мл студена вода, оставят се да престоят 8 часа, след това се възварява 5-10 мин., прецежда се и се пие на глътки за 1 ден.

-          млечен сок за мазане

-          за бани

-          за лапи

-         заместител на кафето

Сподели в мрежата
 • Print
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks

Постави коментар

*

Последни коментари

  commenter
 • Ameliaziskice1:
  Здравейте, какво ще кажете да споделим малко сладки лакомства в леглот...
 • commenter
 • Радка Великова:
  Здравейте, трябват ми 100 г. семена от звездан. От една професионална ...
 • commenter
 • Stanley:
  Thank you very much for the detailed information, it helped me a lot. ...
 • commenter
 • Кретени сте:
  Хората търсят билки против болести а вие скапани идиоти им пробутвате ...

Популярни билки

Търсене

Снимки на билки

Random image: Водна детелина билка– Menyanthes trifoliata L.

Водна детелина билка– Menyanthes trifoliata L.

Тагове