Арника – планинска – Arnica montana L.




Author bilkiadmin    Category Билки     Tags написано преди 4595 дни  Category Прегледано 8 197 пъти
Арника – планинска - Arnica montana L.

Народно наименование:  Баранник

Описание: Тревисто многогодишно тревисто растение с късо кафявочервено коренище, високо 15-60 см. с право, червеникаво, окосмено, разклонено само в горната си част стъбло. Цветните кошнички са оранжево-жълти, с диаметър 5-7 см. Цъфти май до септември. В България диворастящо почти не се среща, но може да се отглежда в градините. Кошничките са силно ароматни, а вкусът е слабо горчив. Арниката е едно изключително подходящо за култивиране лечебно, етеричномаслено и медоносно растение в климатичните условия на България, но за съжаление, абсолютно непознато, като такова у нас.  В Западна Европа тази е сред най-отглежданите.

Малко хора знаят, че през на Втората световна война руската и германската армии са били снабдени с хомеопатичните лекарства от тази билка.
Разпространение: Неговата родина са планините на Испания и Франция. Вирее по влажни горски и планински места и светли гори над 600 м надморска височина в Средна Европа , Северна Америка..

Използваема част: цветовете (берат се без дръжките в сухо време след вдигане на сутрешната роса), по-рядко надземната част и много рядко корените .Суши се на сянка. Съхранява се в сухо и проветриво помещение.

Съдържание на елементи: Арницин – багрилно вещество, етерично масло, горчиво негликозидно вещество, флавоноиди, смола, каротиноиди, аскорбинова киселина, танини, холин, инсулин, фруктоза и др .

Действие.

-          При вътрешно приложение (запарки, извлеци и тинктури) билката има температуропонижаващо и пикочогонно действие. Употребява се и при кървящи рани, при кожни инфекции, леки измръзвания, натъртване, навяхване, изкълчване, невралгия

-          При външно приложение (компреси, крем) има противовъзпалително и противомикробно действие. Действува успокояващо и лекуващо при варикозни изменения на вените на краката. Също при оплешивяване

Приложен във високи концентрации може да увреди кожата.

Начин на употреба:

-         тинктура – която се приготвя като  се поставят една чаена лъжичка цветове в 10 части алкохол. Употребява се по 20-30 капки в 1 кафяна чашка вода няколко пъти на ден.

-          запарка се приготвя като се залеят 2 супени лъжици от билката с 600 мл вода. Престоява 30 минути. Пие се по 1 кафена чашка 3 пъти дневно.

-         спиртен извлек от корените на арника може да се използва при припадъци, след черепно-мозъчни травми, изтощителни боледувания, при нарушено кръвоснабдяване на крайниците и др.

Внимание! Билката е силно отровна и се назначава само под контрол на лекар!

 

Сподели в мрежата
  • Print
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

Постави коментар

*

Последни коментари

    commenter
  • Радка Великова:
    Здравейте, трябват ми 100 г. семена от звездан. От една професионална ...
  • commenter
  • Stanley:
    Thank you very much for the detailed information, it helped me a lot. ...
  • commenter
  • Кретени сте:
    Хората търсят билки против болести а вие скапани идиоти им пробутвате ...
  • commenter
  • Албена:
    Здравейте!!Моля кажете дали и как мога да си намеря Билка или растение...

Популярни билки

Търсене

Снимки на билки

Random image: Кисел трън цвят - Berberis vulgaris L.

Кисел трън цвят - Berberis vulgaris L.

Тагове