Иглика – Primula




Author bilkiadmin    Category Билки     Tags написано преди 4560 дни  Category Прегледано 7 284 пъти
Иглика - Primula

На английски: Primrose

На немски: Primel

На френски: Primevére

На руски: Первоцвет весенний

Синоними: аглика, жълта иглика,   лечебна иглика, медицинска иглика, игличе,  игличина, ангелика, ангелинка, личина, гороцвет, мечо ухо, калуян, кукувичо цвете, самодивско цвете, петопръстница, Христово цвете, ягуличка, ключанка, белотък

Разпространение: Игликата произхожда от умерените зони на северното полукълбо. Расте по поляни, ливади, гори, храсталаци, а също и в  предбалканските райони при надморска височина до 2500 м. Среща се в  почти цяла Европа и Средиземноморието.

Описание: Игликата е многогодишно тревисто растение. Тя има прав или извит къс, месест сиво-кафяв корен, достигащ на дължина до 10 см и на дебелина до 5 мм, от който  излизат множество светло-кафяви до бели нишковидни коренчета с дължина до 12 см и дебелина до 1 мм. От основата му израстват листата, образуващи розетка.  Листата на игликата са с леко продълговата до яйцевидна форма, стеснени в широка дръжка, мъхести, с набръчкана повърхност, вълнообразно назъбени по ръба, с дължина 5-17см и широчина 2-8см. От средата на розетката излизат 2-3 безлистни, покрити с редки власинки цветоносни стебла с дължина до 30 см., на върха на които се намират няколко цветчета. Цветчетата на игликата са едри, съцветието е сенник с 3-10 цветчета с дължина 8-16 мм и ширина 3-4 мм. Чашката им е тръбесто-звънчева , ярко жълто петлистно фуниевидно венче с диаметър 11-18мм и 5 тичинки. Плодът на игликата наподобява кафява яйцевидна кутийка, дълга около 10мм, с многобройни семена.

Цъфти от февруари – май.

Употреба: Използват корените, цветовете и листата на игликата. Корените се вадят рано напролет преди появата на първите листа или в началото на есента след узряването на семената като се внимава да не се наранят, измиват се с течаща вода. Сушат се в сухи и проветриви помещения или в сушилня при температура до 50°C. Изсушените корени  са със светло-кафяв цвят, характерна миризма и слузест вкус. Цветовете се събират през пролетта в началото на цъфтежа. Берат се в сухо време само добре разцъфнали цветове. Сушат се в сухи и проветриви помещения или в сушилня при температура до 45°C. Цветовете са изсушени, когато плодникът при прегъване се чупи. Изсушените цветове имат оранжево-жълт цвят и бледо зелен цвят на чашката.

 

Сподели в мрежата
  • Print
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

Комментарии закрыты.

Последни коментари

    commenter
  • Радка Великова:
    Здравейте, трябват ми 100 г. семена от звездан. От една професионална ...
  • commenter
  • Stanley:
    Thank you very much for the detailed information, it helped me a lot. ...
  • commenter
  • Кретени сте:
    Хората търсят билки против болести а вие скапани идиоти им пробутвате ...
  • commenter
  • Албена:
    Здравейте!!Моля кажете дали и как мога да си намеря Билка или растение...

Популярни билки

Търсене

Снимки на билки

Random image: Билка Аспарагус - Asparagus officinalis L

Билка Аспарагус - Asparagus officinalis L

Тагове