Змийско мляко – Chelidonium majus




Author bilkiadmin    Category Билки     Tags написано преди 4528 дни  Category Прегледано 12 780 пъти
Змийско мляко - Chelidonium majus

На английски:  Cеlandine, Greater

Hа немски: Shollkraut, Warzenkraut

На френски: Eclaire, herbe aux verrues

На руски: Чистотель большой

Синоними: брадавично цвете, брадавична билка, брадавично мляко, желтеничава трева, ластовича трева, желтеникав бурен, жълтениче, желтяниче, Божия милост, Богородична билка, дар Божий, златен корен, очен корен, кръвоспираща билка, жълта млечка, зъминска сълза, камбуляу, капи коса, кукувичи мляко, посекливче,  пръшивец, пършеличе, росопас, русен, русоп, циркофай, лишавче,  лишейче, лишево цвете, лишава трева

Разпространение: Змийското мляко е разпространено в Европа и Азия. Расте по южните склонове на планините, по влажни, каменливи, сенчести и храсталачни места, из разредени гори, сред развалини, край селища, градини и изоставени места при надморска височина до 1500 м.

Описание: Змийското мляко е многогодишно тревисто растение. При разчупване стеблото и листата изпускат жълто-оранжев млечен сок. Коренището на змийското мляко е многоглаво, отвън кафяво, отвътре жълто, достигащо на дължина до 10 см. При разчупване изпуска ярко оранжев сок. Стъблото му е изправено или полегнало, силно разклонено в горната си част, синкаво, голо или с разсеяни меки власинки, достигащо на височина до 1 м. Листата на змийското мляко са последователни. Долните листа с твърди и дебели дръжки. Горните листа са приседнали като дръжките почти изчезват. Листата са голи, отгоре са тревисто-зелени, а отдолу – синьо-зелени. Те са овални или продълговати, разсечени на 5 дяла. Цветовете на змийското мляко са яркожълти, събрани по 2-6 в прости сенници в пазвите на горните листа. Венчето е четирилистно, с многобройни тичинки, чашка се състои от 2 жълто-зелени листчета, с горен яйчник. Плодът на змийското мляко е гола цилиндрична едногнездова многосеменна кутийка, която се разпуква на две половини. Семената на змийското мляко са дребни маслено-зелени до черни, с мрежовидна повърхност.

Цъфти през май – юни.

Употреба: Използува се както надземната, така и подземната част на растението и пресният сок от тях. Най-добри резултати се получават  при използуване на свежото растение. Използва се и изсушена надземна част, събрана в началото на цъфтежа. Тя се отрязва на разстояние 10 см над земята и се внимава да не се смачка.Суши се на сянка или в сушилня при температура до 60°С при силна вентилация. Листата на изсушената билка са светлозелени отгоре, сиви отдолу, без мирис и с горчив вкус. Съхранява се на проветриво и сухо място.

Съдържание на елементи: В змийското мляко се съдържат вариращи количества алкалоиди, органични киселини, сапонини, флавоноиди, етерично масло, витамин С, провитамин А и др.

Действие:

-          възбужда перисталтиката на червата

-          активира слюнчената секреция

-          тонизира гладката мускулатура на матката

-          за лечение на язвен и афтозен стоматит

-          при чернодробни, бъбречни и жлъчни заболявания

-          на брадавици, мазоли, лишеи, екземи,  кокоши трън, рак на кожата, при кожна туберкулоза

-          за лечение на псориазис, импетиго

-          при подагра

-          при отоци като диуретично средство

-          при късогледство и уморени очи

Странични ефекти:

В големи дози предизвиква отравяне

Да не се приема от бременни, кърмачки и хора със запушени жлъчни пътища

Да не се прилага при невуси (бемки)

Счита се, че ПРОДЪЛЖИТЕЛНОТО ПРИЛАГАНЕ  може да предизвика рак

Да се приема САМО по лекарско предписание и под лекарски надзор
Приложение:

-          извлек – 1 с.л. от билката се залива с 500 мл вряла вода и се оставя да престои 1 час, прецежда се и се приема по 1 с.л. 15 мин преди прана 3—4 пъти дневно.

-          мехлем – смесва се пресен сок от змийско мляко, свинска мас и дъвка в съотношение 1:10:1 – за  мазане при псориазис, импетиго, рак на кожата

-          пресен сок – листо от змийско мляко се измива и крехката дръжка се стрива между навлажнения палец и показалеца. Така получената течност се размазва с показалеца, при затворени очи, към ъгълчетата им. Не бива да попада в окото – прилага се при късогледство и при уморени очи

Сподели в мрежата
  • Print
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

Постави коментар

*

Последни коментари

    commenter
  • Радка Великова:
    Здравейте, трябват ми 100 г. семена от звездан. От една професионална ...
  • commenter
  • Stanley:
    Thank you very much for the detailed information, it helped me a lot. ...
  • commenter
  • Кретени сте:
    Хората търсят билки против болести а вие скапани идиоти им пробутвате ...
  • commenter
  • Албена:
    Здравейте!!Моля кажете дали и как мога да си намеря Билка или растение...

Популярни билки

Търсене

Снимки на билки

Random image: Обикновена смокиня - Ficus carica-Билка

Обикновена смокиня - Ficus carica-Билка

Тагове