Горски слез – Malva sylvestris L.




Author bilkiadmin    Category Билки     Tags написано преди 4286 дни  Category Прегледано 11 425 пъти
Горски слез – Malva sylvestris L.

На английски: Common mallow

На немски: Wilde Malve

На френски: Grand mauve

На руски: Просвирник лесной

Синоними: слез, слезен, камбула, камбулиш, камиляк, камилско цвете, молоха, божа ръчица, окрилче,  воло око, гъсча трева, пелош

Разпространение: Слезът се среща по тревисти места  в равнините и предпланините на Европа и Азия при надморска височина до 1400 м. Характерно за него е, че расте само в непосредствена близост до населявана земя – огради, покрай пътища, цветни и зеленчукови градини.

Описание: Слезът е двугодишно тревисто растение с месест корен, достигащ на дължина до 1 м. Стеблото на слеза е силно разклонено, изправено или лежащо, слабо окосмено, достигащо на дължина 30-150 см. Листата му са последователни, бъбрековидни, нарязани, назъбени по краищата, слабо окосмени, с дълги дръжки, достигащи на дължина 2-8 см и ширина 2-10 см. В пазвите на листата са разположени по няколко светлочервени с виолетови надлъжни жилки едри цвята с диаметър 3-4 см на дръжки с дължина 1-4 см и двойна чашка – същинската е вътрешната с 5 срастнали над средата си листчета с дължина 5-6 мм и външна с 3 свободни листчета и многобройни срастнали в тръбица тичинки. Плодът на слезът е сух, дисковиден, достигащ 5-10 мм диаметър, който се разрада на множество странично сплесната едносеменни семенца.

Цъфти май-септември.

Употреба: Използват се стръковете, листата и цветът на слеза събрани в сухо време по време на цъфтеж. Стръковете се отрязват с остър нож на височина 20-25 см от върха. Сушат се на сенчесто и проветриво място. Стръковете са сухи, когато при прегъване се чупят. Листата се берат на ръка лист по лист. Сушат се на сенчесто и проветриво място или в сушилня при температура до 400С. Листата са сухи, когато дръжката им се чупи при прегъване, зелени на цвят, с характерен мирис и слузест вкус. Цветовете се берат само свежи заедно с чашката и с дръжка до 1 см. Сушат се на сенчесто и проветриво място или в сушилня при температура до 400С. Цветовете са сухи, когато при притискане не се размазват, синьо-виолетови на цвят, с характерен мирис и слузест вкус.

Съдържание на елементи: В слеза се съдържат дъбилни и слузни вещества, гликозиди, танини, каротин, витамин С, органични киселини, минерални соли, захари, следи от етерично масло, нишесте, ароматини вещества.

Действие:

-          при възпалителни заболявания на дихателната система

-          при заболявания на храносмилателната система

-          при чернодробни заболявания

-          при изгаряния, отоци, циреи, акне и др.

-          за стимулиране отделянето на кърма при кърмачки

-          за гаргара при гнойни процеси в устната кухина и промивка на инфектирани рани

-          възпаление на бъбреците и пикочния мехур

-          при рак на гърдата

 Странични ефекти:

Да се прилага по лекарско предписание и под лекарски надзор

 Приложение:

-          запарка – 1 с.л. суха билка се залива с 400 мл вряла вода, оставя се да престои 60 мин, прецежда се и се приема по1 вин.ч. 3 пъти дневно преди храна, подсладена с мед.

-          настойка от цветовете на горски слез – 1 ч.л. сухи цветове се заливат с 200 мл вряла вода, оставя се да престои 10 мин, прецежда се и се приема 3 пъти дневно

Сподели в мрежата
  • Print
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

Комментарии закрыты.

Последни коментари

    commenter
  • Радка Великова:
    Здравейте, трябват ми 100 г. семена от звездан. От една професионална ...
  • commenter
  • Stanley:
    Thank you very much for the detailed information, it helped me a lot. ...
  • commenter
  • Кретени сте:
    Хората търсят билки против болести а вие скапани идиоти им пробутвате ...
  • commenter
  • Албена:
    Здравейте!!Моля кажете дали и как мога да си намеря Билка или растение...

Популярни билки

Търсене

Снимки на билки

Random image: Лечебна Динка цвят - Sanguisorba officinalis L.

Лечебна Динка цвят - Sanguisorba officinalis L.

Тагове