Бял бор – Pinus sylvestris




Author bilkiadmin    Category Билки     Tags написано преди 4415 дни  Category Прегледано 9 390 пъти
Бял бор - Pinus sylvestris

На английски: Pine

На немски: Weiss Kiefer

На френски: Pin sylvestre

На руски: Сосна лесная

Синоними: борика, белок, борина, бяла мура, чам,червен боров белок, белоборка

Разпространение:  Белият бор се среща в планините на Северна и Южна Европа, а също така и в Средна Азия при надморска височина 1000-2000 м. Той расте на всякаква почва – богата или бедна на хранителни вещества, на сухи или влажни места.

Описание: Белият бор е вечнозелено, право, смолисто иглолистно дърво с конусовидна  корона, достигащо на височина до 40 м и дебелина до 1,5 м. Той има силно развита коренова система състояща се от достигащ до 8 м  дълбочина главен корен и разперени в кръг странични корени, които достигат до 6 м  диаметър. Стеблото на белия бор в долната си част е покрито с дебела напукана сиво-кафява кора, а в горната си част  кората е червеникаво-кафява до жълто-оранжева. При нараняване на кората на белия бор от ствола му изтича смола. Младите клонки на белия бор са зеленикави, а старите – сиво-кафяви и са разположени на прешлени. Листата на белия бор са твърди, сиво-зелени, игловидни, достигащи на дължина 7-10 см, с ципести люспи в основата, заоблени отвън , вдлъбнати отвътре. Те са събрани по две върху силно скъсени  видоизменени клонки. Белият бор  сменя листата си на всеки 2-5 години, като листата не падат едновременно. Това прави белия бор вечнозелен.  Цветовете на белия бор са еднополови, събрани в мъжки и женски шишарки, разположени по върховете на най-младите клонки. Мъжките шишарки се състоят от много тичинки, събрани в лъжливи гроздове. Женските шишарки са яйцевидни, с червеникави месести люспи в основата, които първоначално са дребни, червени и изправени нагоре, а след опрашването се извиват надолу, разрастват се до 6-7 см и се вдървеняват. В горния край на люспите се намират семена с крилатка, които узряват през втората година.

Белият бор цъфти през май-юни.

Употреба: Използват се боровите връхчета, боровата кора и дървесните стърготини, боровият балсам, етеричното масло от боровите иглички и клонки, боровият сок, маслото от семената на белия бор.

Боровите връхчета се берат в края на зимата и началото на пролетта преди цъфтежа на белия бор като се внимава дължината им да не е по-голяма от 5 см и да не са по-дебели от 4 мм. Сушат се на проветриво място на сянка или в сушилня при 40оС. Изсушените борови връхчета имат розово-кафяв цвят, приятна миризма и горчив вкус.

Съдържание на елементи: В белия бор се съдържа етерично масло, танини, смолисти, горчиви и дъбилни вещества, витамини С, В, К, Е, каротин, минерални соли, протеини, тлъсто масло.

Действие:

-          при белодробни заболявания

-          при простуда

-          при подагра

-          противовъзпалително

-          разширява кръвоносните съдове

-          разтваря камъните в бъбреците и пикочния мехур

-          при ишиас

-          при хемороиди

-          при кожни болести

-          при възпаления на жлъчните канали

-          при ревматизъм

-          при анемия

-          в промишлеността

-          в строителството

Странични ефекти:

Да не се използва от епилептици, хипертоници, бременни и кърмачки

Да се приема по лекарско предписание и под лекарски надзор

Приложение:

-          боров мед – 90 бр. борови връхчета или зелени шишарки се заливат с 1 л.вода и се варят до омекване, прецежда се, оставя се да престои 24 ч., добавя се 1 кг захар на 3 ч.ч. извлек, вари се до получаване на подходящата гъстота. Приема се по 2 с.л. преди храна.

-          извлек  – 100 гр борови връхчета се заливат с 2,5 л вода, оставя се да ври, докато водата остане 0,5 л , прецежда се докато е още гореща, прибавя се 250 гр небетшекер, разбърква се добре, след изстиване се прибавят 250 гр мед. Приема по 1 каф.ч. преди храна 3 пъти дневно.

-          извлек – 1 с.л.борови връхчета се заливат с 600 мл вода, вари се  10 мин, прецежда се и се подслажда с мед. Пие се по 1 вин.ч. преди храна 4 пъти дневно.

-           извлек от борови листа – 2-3 с.л. ситно нарязани листа се заливат с 1,5 л. вряла вода, прибавя се сокът на ½ лимон, оставя се да престои 12 часа, прецежда се  и се пие през деня вместо вода.

Сподели в мрежата
  • Print
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

Постави коментар

*

Последни коментари

    commenter
  • Радка Великова:
    Здравейте, трябват ми 100 г. семена от звездан. От една професионална ...
  • commenter
  • Stanley:
    Thank you very much for the detailed information, it helped me a lot. ...
  • commenter
  • Кретени сте:
    Хората търсят билки против болести а вие скапани идиоти им пробутвате ...
  • commenter
  • Албена:
    Здравейте!!Моля кажете дали и как мога да си намеря Билка или растение...

Популярни билки

Търсене

Снимки на билки

Random image: Котешки нокът - Uncaria tomentosa

Котешки нокът - Uncaria tomentosa

Тагове