Бъз черен – Sambucus nigra L.




Author bilkiadmin    Category Билки     Tags написано преди 4573 дни  Category Прегледано 25 404 пъти
Бъз черен - Sambucus nigra L.

Синоними: свирчовина, свирчок, дървенист бъз,  бозик, бъзуняк, драмбъз, трънбъз, селешник,  мимер,  абуд, бъзлей, абът, низко бъзе, див бъз, бъзак, чер бъз, дрянбъз, мъжки бъз, питом бъз, замбак, бойзан, бозлят

Разпространение: Черният бъз е разпространен в Европа, Западна Азия. Вирее на влажни, сенчести места, в горите, покрай огради, из храсталаци и градини до 1500 м надморска височина.

Описание: Черният бъз е разклонен храст или дърво, достигащ височина 3-10 м, имащ силно развита коренова система. Стъблото и клоните са сиво-кафяви, с бяла суха и шуплеста сърцевина, тънка грапава кора, и светли лещанки по нея. Листата са с дължина до 35 см, срещуположни, нечифтоперести, с 3-7 листчета, продълговати, заострени и назъбени по края, слабо окосмени. Цветовете са нежни, жълтеникаво-бели, дребни, събрани в щитовидни съцветия с диаметър до  20 см на върха на цветоносните клонки. Венчето е петделно, чашката е петзъбна, с 5 тичинки и жълти прашници. Плодът е черно-виолетова сферична, сочна ягода с диаметър 5-6 mm, най-често с 3 кафяви продълговати семена.  Цъфти през май-юни.

Употреба: Използват се всички части на черния бъз: кора, цвят, листа, плод, корени. Добре е да се събират в сухо време рано сутрин, когато още има роса. Кората се обелва при започване на сокодвижението – през март. В зависимост от дебелината на кората се нарязва на малки парчета. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 450С. Цветовете на черния бъз се берат преди пълното им разцъфтяване – през май-юни. Берат се целите съцветия. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40 °С. След изсушаване цветът се оронва от дръжките като се получава прашец със същия цвят, блудкав на вкус, със слаб сладникаво-слузест аромат. Листата се берат през време на цъфтежа , когато са напълно развити.  Отрязва се целият лист и от дръжката се откъсват съставните листчета. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40оС.  Плодът на бъза се бере при пълното му узряване заедно с общата дръжка през август-септември. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 500С. Корените се вадят наесен след узряването на плода – през ноември или напролет преди развитието на растението – през март, измиват се добре, наразват се по дължина или на тънки колелца. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 400С.

Съдържание на елементи: антицианови съединения, флаваноиди, пектин, целулоза, гликозидните вещества, минерали, микроелементи, витамини В, С, каротин, желязо, аминокиселини, ябълчена и винена киселина, танини, слузни вещества, етерично масло, смоли

Действие:

-          при простудни заболявания

-          при стомашно-чревни заболявания

-          при възпаление на горните дихателни пътища и простуда

-          възпаление на бъбреците, пикочния мехур и простатата

-          при импотентност

-          хемороиди

-          подагра, ревматизъм

-          при високо кръвно налягане

-          при кожни обриви

-          регулиране на обмяната на веществата

-          при болки в гърба, лумбаго, ишиас

-          при затлъстяване

Странични ефекти:

Да не се приема вътрешно от бременни жени и кърмачки.

Листата, кората и плодът в по-голямо количество действат отровно.

 Да се приема по лекарско предписание и под лекарски надзор

Приложение:

- запарка от цветовете  -   2 ч.л. сухи цветове се заливат с 250 мл вряла вода. Оставя се да престои 10-15 мин, след което се прецежда и се пие на глътки.

- воден извлек

- сироп от цветовете

Сподели в мрежата
  • Print
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

2 коментара + отговори

  • commenter

    Zdraveite,interesuva me kak se prigotvia sok ot 4eren baz za ejednevno polzvne za podsilvane na imunnata sistema.Kakvo e koli4estvoto na baza,kolko zahr se slaka i oshte neshto slga li se,niakakva retsepta ako znaete molia izpratete mi.Predvaritelno blagodaria.

    • commenter

      Сироп – през обедните часове се отрязват чепките на черния бъз. Отделят се само добре узрелите зърна като се внимава да не се разкъсват. На дъното на голям буркан се сипва ред захар (желателно кафява), ред плодчета, ред захар и внимателно разклащаме буркана , за да могат да се покрият със захар всички зрънца. Отново внимаваме зрънцата да не се разкъсват. На всеки 2-3 реда плодчета се слагат ред орехови листа, листа от къпина и горска ягода, като също се покриват със захар. Най-отгоре плодчетата се покриват с по-дебел слой захар – 5-6 см. Буркана се затваря и се оставя на слънце 15-20 дни, като от време на време се разклаща леко. След като захарта се стопи, сиропъг се прецежда през марля, без да се мачкат плодовете, и се налива в шишета. Съхранява се на тъмно и хладно. Пие се по 1 с.л. преди храна 3 пъти дневно.

Постави коментар

*

Последни коментари

    commenter
  • Радка Великова:
    Здравейте, трябват ми 100 г. семена от звездан. От една професионална ...
  • commenter
  • Stanley:
    Thank you very much for the detailed information, it helped me a lot. ...
  • commenter
  • Кретени сте:
    Хората търсят билки против болести а вие скапани идиоти им пробутвате ...
  • commenter
  • Албена:
    Здравейте!!Моля кажете дали и как мога да си намеря Билка или растение...

Популярни билки

Търсене

Снимки на билки

Random image: Котешка стъпка лист - Clinopodium Vulgare L

Котешка стъпка лист - Clinopodium Vulgare L

Тагове